Un espai per cuidar-se, reflexionar i créixer

NAMASTÉ, més enllà d’un gest.

Siguis practicant de ioga o no, segur que has escoltat o llegit en algun moment la paraula Namasté नमस्ते . S’acostuma a  utilitzar al acaba una classe de ioga, com a mostra d’agraïment o com salutació entre els ioguis.

Namasté és una paraula en sànscrit (llengua clàssica de l’Índia). «Namas», vol dir «reverència, inclinar», i «et» vol dir «tu». Per tant, Namasté vol dir «et saludo» o «et reverencio». Molt més que una salutació, és una filosofia de vida i té un significat espiritual profund. És reconèixer i honorar el que som i veure-ho en l’altre.

Globalment, el gest Namasté es practica amb afecte, perquè és un signe que pot expressar salutació, humilitat i gratitud simultàniament i qui ho fa també experimenta el mateix sentiment. A occident la paraula va lligada al seu gest, però a l’Índia s’entén que el gest en si mateix ja significa Namasté.

La salutació Namasté  consisteix en ajuntar els palmells de les mans davant del cor, en forma d’oració, amb els dits apuntant cap amunt. Les mans han de ser pressionades uniforme i fermament juntes (Anjali Mudra), tancant els ulls i fent una lleugera inclinació de cap.

A causa de la càrrega de profunditat i d’espiritualitat de la paraula i el seu símbol, l’ús de Namasté pot influir en la manera de relacionar-nos i d’experimentar el dia a dia. El seu propòsit va més enllà d’una salutació. Mitjançant Namasté podràs:

* Ser més positiu i veure la bellesa dins de cada persona.

* Ser més compassiu.

* Millorar les relacions personals a través d’honorar i respectar a l’altre.

* Ser més meditatiu i introspectiu.

I si tots deixesim a un costat la queixa que moltes vegades ens envaeix i practiquéssim petits gestos que ens acostessin a nosaltres mateix@s i com ressonància als altres ..? Et convido a reflexionar.

Namasté Estimats.

 

La meva ànima honora la teva ànima.

Honoro aquest lloc en tu a on

l’univers sencer resideix.

Honoro la llum, l’amor, la veritat,

bellesa i pau dins teu,

doncs també està dins meu.

Al compartir això, estem units,

som el mateix, som un.

 

 

 

L’AIGUA CLARA

 

Un dia, quan caminaven per una regió muntanyosa, Gautama Buda ja gran, sota el sol de migdia li va dir al seu deixeble Ananda:

-Estic assedegat, Ananda. Quan hem atravessat les muntanyes, hem passat per un rierol. Pots retrocedir pel camí i portar-me una mica d’aigua?

Ananda, desfent el camí, va arribar a la riera, però quan hi va arribar es va adonar que unes carretes acabaven de travessar-lo, enfangant-lo tot. Les fulles mortes que abans jeien en el fons ara suraven sobre l’aigua. Ja no era bevible i per descomptat no podia portar-la a Buda. Així que va decidir tornar al costat de Buda. A més, sabia que unes milles més enllà del lloc on havia parat, corria un gran riu d’aigua cristal·lina.

Però Buda, que era molt estricte, li va dir:

-Torna altra vegada, perquè recordo que quan vam passar aquesta aigua era pura i cristal·lina. Ananda va protestar:

-Deixem explicar-te: mentre feiem camí, van passar unes carretes pel rierol i l’aigua ja no és bevible.

-Ja ho sé -va dir Buda-, però veu i seu a la riba, porti el temps que porti. Veu i seu. No et posis en el corrent, perquè si et fiques dins, l’embrutaràs de nou. Simplement espera, observa i no facis res. Aquestes fulles mortes desapareixeran, el fang s’assentarà. Llavors, omple el meu bol i torna.

Ananda va anar a la riera de nou perquè no podia desobeir Buda i allà es va asseure esperant. I esperant, va veure que el fang i les fulles mortes s’anaven assentant a poc a poc, deixant l’aigua clara i pura, tal com és la seva naturalesa.

Va omplir el seu bol i de tornada va entendre el que Buda tractava de dir-li.

-Ananda, no et fiquis al riu, no segueixis el corrent de la teva ment, espera a la riba i simplement observa. La naturalesa veritable de la teva ment és aquesta claredat cristal·lina, embrutada per pensaments i emocions passatgeres.

L’ARBRE DELS PROBLEMES

 

Un fuster que havia contractat per ajudar-me a reparar una vella granja, acabava de finalitzar un dur primer dia de treball. La seva talladora elèctrica es va fer malbé i li va fer perdre una hora de treball i, després, el seu antic camió es va negar a arrencar.

Mentre el portava a casa, es va asseure en silenci. Una vegada vam arribar, em va convidar a conèixer la seva família. Mentre ens dirigíem a la porta, es va aturar breument davant d’un petit arbre, tocant les puntes de les branques amb les dues mans.

Quan es va obrir la porta, va ocórrer una sorprenent transformació. La seva bronzejada cara estava plena de somriures. Va abraçar als seus dos petits fills i li va donar un petó a la seva esposa. Posteriorment em va acompanyar fins al cotxe.

Quan vam passar pel costat de l’arbre, vaig sentir curiositat i li vaig preguntar sobre el que li havia vist fer una estona abans. “Oh, aquest és el meu arbre de problemes”, va contestar.

“Sé que jo no puc evitar tenir problemes a la feina, però una cosa és segura: els problemes no pertanyen a la casa, ni a la meva dona, ni als meus fills. Així que simplement els penjo a l’arbre cada nit quan arribo a casa. Pel matí els recullo una altra vegada”.

“El més divertit és”, va dir somrient, “que quan surto pel matí al recollir-los, no n’hi ha tants com els que recordo haver penjat la nit anterior”.

EL TAPALL DEL RENUNCIANT

 

Aquest relat està extret d’Història i llegendes de la saviesa hindú Juan Carlos Ramchandani:

A la vora de el sagrat riu Narmada, vivia un jove anomenat Tyagi que havia fet un vot de renúncia a les possessions materials i que dedicava la major part de el temps a meditar i recitar mantres… La seva vida era molt simple i lliure de preocupacions, ja que no tenia cap responsabilitat llevat d’estar assegut amb els ulls tancats i meditar en el Senyor Vishnu que es troba en el nostre cor. S’alimentava d’arrels i fruites que recollia al bosc, molt poques vegades bevia una mica de llet que li donava un pagès d’una vila propera.

Un dia, mentre estava de cames a la vora del riu rentant la seva langothi (tapall o tros de tela per cobrir les parts íntimes) que era la seva única peça de roba i possessió. La zona de l’Índia on vivia el jove renunciant era molt calorosa, així que no necessita més roba per cobrir-se. No obstant això al tenir una sola peça, mentre la rentava i esperava a que s’assequés, Tyagi devia romandre nu. Això li causava una mica d’ansietat, ja que encara que estava sol al bosc, de tant en tant, passaven pagesos amb el seu bestiar o dones portant aigua del riu i no volia que el veiessin nu. Parlant per a si mateix va dir: “Si tingués un altre tapall no perdria temps esperant que aquest s’assequés i així no hauria d’estar una bona estona completament nu, em podria banyar al riu i posar-me immediatament una nova muda.”

En aquest instant passava per allí un ancià Rishi (savi). Aquest Rishi tenia el poder de llegir el pensament. Al veure a Tyagi li va dir: “Estimat fill, sé el que estàs pensant, vols guanyar temps, però t’aconsello que no adquireixis més possessions, és millor que et conformis amb el que tens, si realment vols ser fidel al teu nom, Tyagi significa renunciant, i seguir amb la teva entrega a la meditació en el Senyor Vishnu. ” El savi va donar les seves benediccions al jove renunciant i va prosseguir el seu camí mentre recitava en veu baixa mantres vèdics.

El jove renunciant va meditar profundament en el consell que li havia donat el Rishi, però a la fi va pensar que amb un sol tapall més, no passaria res, amb això no anava a acumular més possessions ni alteraria la seva vida de renúncia. Així que va anar a el mercat de la vila més propera i després de pregar madhukari (demanar caritat) als presents, un home es va apiadar d’ell i li va comprar un tros de tela perquè ho fes servir com tapall.

A l’endemà es va banyar a les sagrades aigües de Narmada i, com de costum, va rentar el seu tapall i el va posar en una roca a assecar-se amb el sol. Després es va posar el seu nou langothi i es va asseure a meditar, estava molt feliç perquè no havia de perdre temps esperant que se li assequés el tapall.

A l’acabar amb el seu temps de profunda meditació i recitació de mantres, Tyagi va tornar a la roca a recollir el seu tapall que ja estava sec. A l’agafar-lo de la roca es va adonar que la tela era plena de forats, eren les mossegades d’un ratolí famolenc. El renunciant estava enfadat i va pensar: “El ratolí m’ha espatllat aquest langothi que li tenia molt afecte, ja que durant molt temps va ser la meva única possessió. Ja sé que faré, portaré un gat perquè espanti els ratolins mentre s’asseca el meu tapall. ” Tyagi va ser de nou a la vila i després de parlar amb diversos vilatans sobre el seu interès per tenir un gat, una senyora li va regalar un gat gran de color negre.

 

Al matí següent, Tyagi va passar el dia meditant amb molta calma i amb la seguretat que el gat li cuidava el tapall perquè no l’hi mengessin els ratolins. Però a la nit el gat va començar a miolar i pertorbar el somni del renunciant. “Oh, el gat vol llet, necessita menjar”, va pensar. Al matí va ser de nou a la vila i va comentar amb diversos comerciants com podria aconseguir llet per al gat. Li van aconsellar que, a causa de la distància entre la vila i el seu lloc de meditació al bosc, el millor era tenir una vaca allà i que la munyiria tots els dies, així tindria llet fresca per al gat i també per a si mateix. Tyagi els va comentar que havia fet un vot de renúncia i que no tenia diners, que només posseïa dos tapalls i un gat.

Un ramader molt piadós li va dir que no es preocupés, que ell li anava a regalar una vaca, ja que Godana o donar una vaca estava considerat com un dels més elevats actes de caritat. El jove renunciant va tornar a bosc, va lligar la corda de la vaca a un arbre i la va deixar pasturant, després es va posar a munyir caient la llet en una petita gerra de fang que li havien donat al poble. Va beure ell primer una mica de llet i la resta li va posar al gat que va començar a llepar-se amb molta alegria. El jove renunciant, de nou, es va posar a meditar amb la tranquil·litat de tenir el gat que li cuidava el tapall i que la vaca li donaria llet cada dia per alimentar el gat.

A la nit la vaca va començar a mugir i va despertar a Tyagi. Aquest, molt enfadat per haver estat interromput pels bramuls de la vaca, va pensar: “Només dormo 5 hores a la nit, la vaca està mugint perquè vol que la munyin, o vol menjar o troba a faltar al seu vedell, no ho sé . No puc perdre més del meu preuat temps en haver de tenir cura ara de la vaca, sé el que he fer. ”

Va anar a parlar amb en Panchayat, el consell de majors del poble, els explico que encara que era un renunciant, necessitava tenir una esposa perquè tingués cura i munyís la vaca, li donés la llet al gat i que li cuidés el tapall dels ratolins . Els vells del lloc van entendre que el jove necessitava companyia i que tenint una dona li seria més fàcil el poder continuar amb la seva vida dedicada a meditar en Déu. El consell va parlar amb uns vilatans que volien casar a la seva filla, que es deia Ishvari (nom de la Deessa que significa «la controladora suprema»), li van explicar la situació i aquests van accedir a que es casés amb Tyagi.

Després d’una senzilla cerimònia de casament, la parella va anar al bosc. Allà van veure un temps sota l’ombra dels arbres, banyant-se al riu i tenint cura de la vaca i el gat. Tyagi, tot i estar casat, seguia dedicant gran quantitat d’hores a meditar i vestia com sempre amb el simple tapall. Fins que un dia la jove Ishvari, cansada d’aquesta situació d’extrema renúncia, li va dir a Tyagi: “Estic farta que estiguis meditant tot el dia, no em prestes atenció, sóc la teva dona, només em vols per munyir a la vaca i donar-li la llet al gat. Vull una casa, un sostre sota el qual viure, si no me n’aniré de nou amb els meus pares. ” El jove temorós que la seva esposa marxés i desatengués la vaca i el gat, va accedir a la petició de Ishvari i amb fang i branques va construir una humil però acollidora cabana. Ara la seva dona estava més contenta i ell seguia meditant, encara que havia hagut d’escurçar els temps dedicats a l’autoconeixement.

Un dia la seva dona plorant desconsoladament li va dir que se sentia molt sola i que li agradaria tenir un nadó, que al menys ella podria tenir cura de l’infant mentre ell seguia meditant i que no li molestaria amb cap petició més. Tyagi va comprendre l’instint maternal de Ishvari i complaure el seu desig. Al seu degut temps van tenir un bell nen a qui li van posar de nom Narayana en honor al Senyor Vishnu. Va passar el temps i Tyagi cada vegada dedicava menys i menys temps a meditar, cada vegada estava més ocupat doncs necessitava llaurar la terra, buscar-se la vida tallant branques dels arbres i venent-la com a llenya al poble. Amb el temps va tenir un altre fill, va portar un bou perquè acompanyés a la vaca i aquests van tenir un vedell; al gat li va portar una gata i aviat van tenir cinc bells gatets.

Tyagi tot just tenia temps per meditar, doncs estava molt ocupat cuidant de casa, la seva família, els seus animals. Alguna vegada, quan tenia un moment de pau, solia recordar amb nostàlgia aquells temps quan vivia sol i la seva única possessió era un tapall. Un dia mentre recollia una galleda d’aigua del riu per portar-la a casa va veure passar a l’ancià Rishi. Tyagi li va oferir els seus respectes i li va dir: «Oh, savi, se’n recorda vostè de mi?». El Rishi li va contestar: “És clar que sí, tot i que han passat uns quants anys des que ens vam veure, mai t’he oblidat. Veig que no vas seguir el meu consell. De vegades és millor acontentar-se amb el que un té, perquè quan es tracta de desitjar coses és com tractar d’abocar aigua en un pou sense fi “. I aquesta frase, va seguir el seu camí. Tyagi li va preguntar: “I ara què faig?”. Sense girar-se, va dir el savi: «Recita el nom de Vishnu i tingués cura de la teva família. Aquesta és ara la teva veritable meditació “.

Reflexió

Aquesta història ens ofereix diversos ensenyaments. La primera, no fan renúncia de forma artificial. De vegades certes persones volen fer una renúncia plena d’austeritat i penitències per cridar l’atenció. En bona part dels casos aquesta renúncia no és duradora, ja que no és sincera i tampoc necessària.

La vida espiritual ens ensenya a mantenir l’equilibri, no cal tenir un sol tapall com a peça de vestir o anar a l’extrem i posar-se un vestit de dissenyador per meditar. Es pot fer amb roba senzilla i còmoda, ja que el més important és amb l’aptitud que meditem en la Divinitat.

Veiem com el jove renunciant va tenint desitjos, una cosa molt normal en l’ésser humà, i tracta de satisfer-los, però aquest desig el porta a un altre i un altre. Els mestres ens ensenyen que acumular moltes coses innecessàries no és bo, però al mateix temps ens diuen que no és dolent tenir objectes, aficions, crear una família, sempre que tot es posi a el servei de Déu o no sigui una gran distracció en el nostre camí espiritual.

El principal ensenyament és que la desafecció ha de ser amb coneixement (yukta vairagya). No és millor iogui el qual medita semi nu al bosc que el que medita assegut sobre una estoreta amb roba còmoda a la sala de casa; el més important és l’actitud, la concentració, la sinceritat i l’amor per connectar amb Déu.

RECOMANACIONS YÒGUIQUES PER AL CONFINAMENT… I PER  LA VIDA…

 

En aquest article et donarem alguns consells per millorar en tres aspectes del Yoga: Físic, Mental i Emocional, per poder passar aquest confinament de la millor manera possible.

 

MENTAL: El poder del pensament és molt gran i ens ajuda tant a nosaltres com als qui tenim al nostre voltant. Qui manté pensaments bons, bells i positius es fa un gran bé a si mateix i al món. Irradiar alegria, esperança i pau als teus familiars i amics, encara que sigui a distància és molt favorable per totes les parts. En aquesta època que estem vivint, podem utilitzar les noves tecnologies o simples trucades per mostrar el nostre afecte i connectar.

 

EMOCIONAL:  Abans d’anar a dormir et proposem un petit exercici: Recorda el que hagis fet durant el dia, com si estiguessis mirant una pel·lícula. No t’impliquis en ella, tan sols observa i intenta mantenir una actitud externa. Aconseguiràs controlar les teves actituds i reaccions davant les situacions que t’ofereix la vida.

 

FÍSIC: El cos s’ha de seguir cultivant. Mostrem-nos actius i treballem-lo a partir de l’exercici físic i de l’alimentació. Aconsellem que planifiqueu els menús amb antelació, setmana a setmana. Tenir consciència i previsió dels àpats, t’ajudarà a alimentar-te millor. A la vegada, no deixeu de practicar el yoga i feu sessions variades. Al nostre canal de Youtube hi trobareu diferents sessions que us anem penjant aquests dies.

 

Desitgem que aquestes pautes us ajudin a estar bé amb vosaltres mateixos/as i amb els altres.

Hari Om

Abrir chat